Tengerparti fenyőkéreg (Pinus pinaster, Pycnogenol)

Hozzájárul a normál mikrocirkuláció (a legkisebb erekben történő véráramlás) fenntartásához. Hozzájárul a keringési rendszer megfelelő működéséhez. Antioxidáns hatású. Az antioxidánsok hozzájárulnak a sejtek oxidatív stressz elleni védelméhez.
„A tengerparti fenyő (Pinus pinaster szinoním nevén Pinus maritima) a Földközi-tenger nyugati partvidékén honos, 20-30 m magasságot elérő fa. Franciaország délnyugati részén, ültetvények formájában elég nagy területeket borít, amelyeket egykoron a talaj eróziójának csökkentésére és széleskörű ipari felhasználása miatt telepítettek. Gyógyászatban való megjelenését a kéregből kivont ún. proantocianidin komponenseknek köszönheti. Ezeket szokták összefoglaló néven piknogenolként említeni, ami nem egy konkrét vegyület, hanem anyagkeverék. Kísérleti körülmények között a kéregkivonat számos pozitív hatását észlelték, többek között a némiképp lejáratott antioxidáns, gyulladáscsökkentő, baktériumellenes és értágító aktivitását figyelték meg.
Szakmai körökben gyakran hangzik el az a kritikai megjegyzés egy-egy gyógynövény vagy növényi alapú készítmény kapcsán, hogy nem, vagy csak igen kevés vizsgálatot végeztek embereken. Pedig ezek nélkül nincs szilárd bizonyítékokon nyugvó gyógynövény-alkalmazás, vagyis „evidencia alapú” fitoterápia. A piknogenol egy üdítő kivételt képez, hiszen rengeteg klinikai vizsgálatot végeztek a tengerparti fenyő kéregkivonatával. A tudományos adatbázisokban több tucat, embereken végzett vizsgálat található, amit sok gyógynövény „megirigyelhetne”.

Több klinikai vizsgálat igazolja a piknogenol jótékony hatását a szív-érrendszer egészének működésére nézve: elősegíti a vénák működését, csökkentheti a vérnyomást értágító hatása révén, mérsékli a II-es típusú (inzulin használatát nem igénylő) cukorbetegségben szenvedők szív-érrendszeri kockázatát. Legmeggyőzőbben az elégtelen vénás keringéssel kapcsolatos tünetek enyhítése bizonyított. Említésre méltó a tengerparti fenyőkéreg kivonatának hatása a cukoranyagcserére, és ezzel összefüggésben a magas vércukorszint okozta érszövődmények kezelésében. Olasz vizsgálatok szerint a piknogenol lassíthatja a cukorbetegség következtében kialakuló látásromlást.
A piknogenol jelentős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ez a pozitív hatás több tanulmány szerint is jól érvényesül(het) a kor előre haladtával egyre gyakoribbá váló ízületi panaszok enyhítésében. A leggyakrabban alkalmazott, ún. nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel együtt adagolva alkalmas lehet azok adagjának csökkentésére, és ezáltal a mellékhatások mérséklésére. Sebgyógyító hatását is leírták, ez utóbbit szegedi kutatók. A piknogenol fokozhatja az idősek és egyetemi vizsgák előtt álló diákok szellemi tevékenységét és figyelmét.”

Forrás: ÍGÉRETEK TÁRHÁZA – A PIKNOGENOL
Dr. Ványolós Attila gyógyszerész,
Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar

Posted in Pycnogenol Cikkek.

Vélemény, hozzászólás?