Rózsagyökér (Rhodiola Rhosea)

Adaptogén (a szervezet működését harmonizáló) gyógynövény, mely növeli a szervezet ellenálló képességét a stresszel és kimerültséggel szemben. Hozzájárul a szív és az érrendszer megfelelő működéséhez, a normál vérkeringés fenntartásához, így a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal törté-nő ellátásához. Érzelmi feszültség, mentális, valamint fizikai fáradtság esetén, hozzájárul a normál pszichés működés, az érzelmi stabilitás és a fizikai erőnlét fenntartásához, az idegrendszer megfelelő működéséhez. Segít fenntartani a szellemi és fizikai teljesítőképességet, hozzájárul a kognitív (gondolkodáson alapuló) képességek megfelelő szinten tartásához. Antioxidáns hatású. Az antioxidánsok hozzájárulnak a sejtek oxidatív stressz elleni védelméhez.

„Európa északi régiójának egyik legfontosabb, legnépszerűbb gyógynövénye. Az Rhodiola. rosea gyökerei számos területen fejtenek ki farmakológiai aktivitást: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, valamint rákellenes, szívvédő, és idegvédő tulajdonságokkal is bír a benne lévő a fenoloknak és flavonoidoknak köszönhetően. A növényben található salidroside, rosavin, és a p-tirozol jótékony hatást fejtenek ki depresszió, fáradtság és kognitív zavar kezelésében. Számos tanulmány szerint az Rhodiola rosea csökkenti az oxidatív stresszt, és antagonizálja az onkogén p21-aktivált kinázt.
Az illatos rózsás varjúhájat már a vikingek is használták erőnlétük fokozására. Rajongói univerzális csodaszerként tekintenek rá. Hatóanyagait 1960 óta kutatják intenzíven. Az egyik fő hatóanyagának a salidrosidenak bizonyítható a hatékonysága a stressz okozta evési zavarokban. ”

Forrás: OTSZonline (Orvostovábbképző Szemle)

Posted in Rhodiola Cikkek.

Vélemény, hozzászólás?