ÍGÉRETEK TÁRHÁZA: A PIKNOGENOL

Se szeri se száma az interneten keringő, csodás növényeket és gyógymódokat ajánló különféle írásoknak, lassan már nem is tudja elérni a sokat tapasztalt olvasó ingerküszöbét egy-egy ilyen reklámszöveg. Szakmabeliként meg-megpróbáljuk a hiteles tájékoztatás céljával felvenni az egyenlőtlennek mutatkozó küzdelmet az alaptalan ígéretekkel szemben, de menthetetlenül elsodor a szenzációhajhász írások áradata. És ha csak a stílus alapján ítélünk, néha az is gyanús lehet, amivel nincs különösebb probléma.

Legutóbb a következő írásra bukkantam:

Piknogenol: 60 betegséget gyógyít

Ha létezne olyan természetes anyag, amely védené és javítaná a szív- és érrendszert, a keringési rendszert, csökkentené a szívbetegség kialakulásának veszélyét, beiktatná étrendjébe? Ha lenne természetes anyag, amely enyhítené az ízületi gyulladást, és számos más betegséget, védené a bőrt a túlzott napozástól és az idő előtti ráncosodástól, a túlzott pigmentációtól, fogyasztaná? Ha létezne olyan anyag, amely több mint 60 betegség kialakulásának veszélyét csökkentené, védene a bakteriális fertőzésektől, az allergiától és a megfázástól, szedné? Biztosan, mert így tenne minden normális ember, ha ismerné a tudományos ismereteket erről a természetes anyagról.

Aztán kiderül az is, melyik ez a „csodaszer”:

 

Hogy melyik az a természetes anyag? Hát a francia tengerparton élő fenyő, a pinus maritima kérgének kivonata, a piknogenol. Az antioxidánsok természetes komplexumát tartalmazza, amely védi a szervezetet a szabad gyököktől és az öregedéstől. Olyan egyedülálló vegyületeket tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a szervezet működésére. Sok olyan vegyület van benne, amely a gyümölcsben és a zöldségben is benne van, de mivel itt koncentrált formában található, a szervezet jobban hasznosítja.

Az idézett szöveg első bekezdésének utolsó sora a lényeget ragadja meg: „ha ismerné a tudományos ismereteket erről a természetes anyagról.” A szerző nem bajlódik azzal, hogy tudományos bizonyítékokat sorakoztasson fel, vagy legalább néhány forrást hivatkozásként feltüntessen – pedig az ilyen aprómunka jelentősen növeli az állítások hitelességét.

Könnyű lenne azzal a magvas gondolattal elintézni az ügyet, hogy ami mindenre jó, az nem jó semmire sem. A szakmai korrektség és nem kevésbé a kíváncsiság azonban azt kívánja, hogy utánanézzünk a piknogenollal kapcsolatos tudományos ismereteknek és bemutassuk: mennyit ér, mire is való ez a növényi kivonat?

A tengerparti fenyő (Pinus pinaster szinoním nevén Pinus maritima) a Földközi-tenger nyugati partvidékén honos, 20-30 m magasságot elérő fa. Franciaország délnyugati részén, ültetvények formájában elég nagy területeket borít, amelyeket egykoron a talaj eróziójának csökkentésére és széleskörű ipari felhasználása miatt telepítettek. Gyógyászatban való megjelenését a kéregből kivont ún. proantocianidin komponenseknek köszönheti. Ezeket szokták összefoglaló néven piknogenolként említeni, ami nem egy konkrét vegyület, hanem anyagkeverék.  Kísérleti körülmények között a kéregkivonat számos pozitív hatását észlelték, többek között a némiképp lejáratott antioxidáns, gyulladáscsökkentő, baktériumellenes és értágító aktivitását figyelték meg.

Hatása:

 • véd a szabad gyökök ellen, amelyek gyorsítják az öregedést, elősegítik a rák és még 60 betegség kialakulását,
 • erősíti az érrendszert,
 • javítja a vérkeringést, megakadályozza a koleszterin lerakódását,
 • véd a stressztől,
 • erősíti az immunrendszert,
 • véd az érszűkülettől és ezzel megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását,
 • megőrzi a ízületek mozgékonyságát,
 • enyhíti a szénanáthát és az allergiát,
 • enyhíti a menstruációs panaszokat,
 • véd ráncosodástól,
 • véd a túlzott pigmentációtól,
 • véd a cukorbaj okozta szövődményektől,
 • javítja a tanulási és emlékező készséget,
 • csökkenti a szemhályog kialakulását,
 • javítja a sebgyógyulást,
 • enyhíti a hiperaktivitást.

Szakmai körökben gyakran hangzik el az a kritikai megjegyzés egy-egy gyógynövény vagy növényi alapú készítmény kapcsán, hogy nem, vagy csak igen kevés vizsgálatot végeztek embereken. Pedig ezek nélkül nincs szilárd bizonyítékokon nyugvó gyógynövény-alkalmazás, vagyis „evidencia alapú” fitoterápia. A piknogenol egy üdítő kivételt képez, hiszen rengeteg klinikai vizsgálatot végeztek a tengerparti fenyő kéregkivonatával. A tudományos adatbázisokban több tucat, embereken végzett vizsgálat található, amit sok gyógynövény „megirigyelhetne”.

Most már csak „rendet kell vágni” a klinikai vizsgálatok tömkelegében. Mert nem valószínű, hogy egy növényi kivonat, még ha olyan komplex is, mint amilyennek mondják egyformán hatásos lenne ennyiféle betegségben. Természetesen az egyes kórképek esetén a bizonyítottság foka más és más. Ennek megfelelően árnyalni kell a képet, mert különben csak torz tükre lesz az amúgy is cifra valóságnak. Nézzünk néhány olyan terápiás területet, amelyeknél a bizonyítottság eléri a reménykeltő szintet:

Több klinikai vizsgálat igazolja a piknogenol jótékony hatását a szív-érrendszer egészének működésére nézve: elősegíti a vénák működését, csökkentheti a vérnyomást értágító hatása révén, mérsékli a II-es típusú (inzulin használatát nem igénylő) cukorbetegségben szenvedők szív-érrendszeri kockázatát. Legmeggyőzőbben az elégtelen vénás keringéssel kapcsolatos tünetek enyhítése bizonyított.

Említésre méltó a tengerparti fenyő kivonatának hatása a cukoranyagcserére, és ezzel összefüggésben a magas vércukorszint okozta érszövődmények kezelésében. Olasz vizsgálatok szerint a piknogenol lassíthatja a cukorbetegség következtében kialakuló látásromlást.

A piknogenol jelentős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ez a pozitív hatás több tanulmány szerint is jól érvényesül(het) a kor előre haladtával egyre gyakoribbá váló ízületi panaszok enyhítésében. A leggyakrabban alkalmazott, ún. nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel együtt adagolva alkalmas lehet azok adagjának csökkentésére, és ezáltal a mellékhatások mérséklésére. Sebgyógyító hatását is leírták, ez utóbbit szegedi kutatók.

A piknogenol fokozhatja az idősek és egyetemi vizsgák előtt álló diákok szellemi tevékenységét és figyelmét.

Összegzésképpen elmondható, hogy költői túlzás, hogy a piknogenol hatvan betegséget előz meg vagy gyógyít, de tény, hogy „sok mindenre képes”, vagy másképpen fogalmazva, „van fantázia” ebben a növényben, bizonyára sokat fogunk még hallani róla.

Posted in Pycnogenol Cikkek.

Vélemény, hozzászólás?