Rhodiola rosea – a természetes nyugalomért

Közép- és Kelet-Ázsiában, a Kaukázus és Tibet hegyeiben, valamint az Alpok 2000 méter feletti nyílt, sziklás részein, kőgörgetegek között él a Varjúhájfélék családjába tartozó illatos rózsásvarjúháj (Rhodiola rosea L.), amely “rózsagyökér” néven is ismert.

Évelő növény. Népies neve rózsás, vagy illatos varjúháj, ezt a nevet rózsaillatú gyökeréről kapta. A növény tőrózsát alkotó levelei húsosak, zöldek, amelyek a levélrózsa közepe felé haladva egyre halványabbak lesznek. A levélcsúcsok enyhén pirosak. Fürtökben nyíló virágai igen aprók. Nem túl vízigényes, ezért akár hosszabb időt is képes víz nélkülátvészelni. A meszes és a savanyú talajon egyaránt megél. Természetes körülmények között elsősorban északon, alhavasi területeken él. Megtalálható Szibériában, Oroszországban, Ázsiában, az Altáj hegységben, Kína északi és délnyugati részén, Izlandon, Skandináviában, Kanadában valamint Alaszkában is.

A kelet-európai, valamint az ázsiai népek által már évezredek óta, a népi gyógyászatban előszeretettel használt, igen megbecsült gyógynövény. Tibetből származó korabeli írásos feljegyzések is bizonyítják az “aranygyökér“, vagy “sarki gyökér” gyógyító hatását. Egy szibériai mondás szerint teájának folyamatos fogyasztásával 100 év feletti életkor is egészségben megérhető, ezért a“százévesek gyökerének” is nevezik. Napjainkban közel 200 faja ismert és ezek közül legalább 20 rendelkezik gyógyhatással.

A Rhodiola rosea immáron 1200 éve bizonyítja áldásos hatásait az emberiségnek, ám a nyugati orvoslás még csak most kezdi felfedezni a benne rejlő lehetőségeket. A múlt században már tudományos igénnyel vizsgálták a Rhodiola rosea kivonatát. Megfigyeléseik alapján adaptogénként (Adaptogén: a szervezet szélsőséges fizikai ésszellemi terheléséhez való alkalmazkodást elősegítő anyagok.) kategorizálták. A Rhodiola rosea hatóanyagai erősítik a szervezet ellenálló-képességét a stressz-reakciókat kiváltó fizikai, kémiai, biológiai hatásokkal szemben. Adaptogén hatásának köszönhetően fogyasztója másképp értékeli az élethelyzeteket.

A Rhodiola rosea hatása az immunrendszerre abban nyilvánul meg, hogy fokozza a szervezet stressztűrő képességét. A stressz erőteljesen elnyomja az immunrendszert, és tönkreteszi a különböző támadásokkal szembeni ellenálló képességét. Ez adhat magyarázatot arra, hogy a stressz miként volt képes ilyen pozíciót kivívni magának a modern társadalomban: legyengítette az immunrendszer ellenállását (a potenciális támadók és a nem saját anyagok ellen), az immuntoleranciát (saját antigénjei iránt) és az immunfelderítést (a daganatellenes immunitást). Ezeknek az immunmechanizmusoknak a gyengesége lehetővé teszi, hogy az opportunista, degeneratív, autoimmun és rosszindulatú betegségek virágozzanak. Mint különleges adaptogén, a Rhodiola rosea a civilizációs betegségek, a növekvő stressz és a csökkent immunitás tökéletes ellenszere. Egyik legfontosabb szerepe a stressz módosításában az, hogy visszaállítja a szervezetben a homeosztázist. Ha a homeosztázis helyreáll, az immunsejtek is helyesen működnek.

Súlyemelőkkel, birkózókkal és tornászokkal folytatott kísérletek során kiderült, hogy a Rhodiola rosea fokozza a fizikai teljesítményt, csökkenti a fáradtságot, és javítja az alanyok általános mentális és fizikai állapotát. Tehát a stresszt úgy csökkenti, hogy közben nem „kábítja el, nyomja le” az embert, mint a kémiai nyugtatószerek, hanem szellemileg és fizikailag felfrissíti. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mellékhatásai nem ismertek, és nem okoz hozzászokást.

Összefoglalva tehát a legfontosabb pozitív hatásai a következők:

 • fokozza a szervezet stressztűrő képességét;
 • depresszióellenes hatása van;
 • szellemi és fizikai frissességgel ajándékoz meg;
 • növeli az állóképességet és a kitartást;

támogatja az immunrendszer működését;

 • öregedés gátló hatása van;
 • javítja az általános közérzetet;
 • hatásos mindkét nem szexuális működési zavarai ellen;
 • védi a szívet, normalizálja a rendellenes szívverést;
 • megszűnteti a helyi vértelenséget, emellett fájdalomcsillapító;
 • cukorbetegeknél serkenti az inzulin termelődését, illetve növeli az inzulin-érzékenységet, ezáltal csökkenti a vércukorszintet;
 • magas antioxidatív hatása van, így jótékony lehet a szabadgyökök és mutagének által okozott károk helyreállításában.

A kérdés már csak az, honnan szedjünk itt, Magyarországon ilyen csodálatos hatású gyógynövényt, és ugyan mit kell tennünk vele, hogy hatóanyagai kioldódjanak számunkra. Szerencsére létezik egy készítmény (Stresszcsökkentő kapszula), amelynek egyik alkotóeleme a címben említett Rhodiola rosea, s növényünk a készítményben lévő többi hatóanyaggal karöltve még fantasztikusabb eredményekre képes.

 

Forrás: blog.bionom.hu

Posted in Rhodiola Cikkek.

Vélemény, hozzászólás?