Hatóanyag: Pycnogenol

Pycnogenol a sokoldalú antioxidáns

A pycnogenol hatóanyag a Dél-Franciaországban honos Pinus maritine fenyő kérgéből készül. Sokoldalúságát erős antioxidáns hatásának köszönheti. Bioflavonoidokat, (catechin, toxifolin, proantocianidin), ásványi anyagokat és alfa-liponsavat tartalmaz, melynek különlegessége, hogy zsírban és vízben oldódó közegben is képes antioxidáns-ként viselkedni. Antioxidativ hatása 20-szor erősebb mint a C-vitaminé és 50-szer erősebb mint az E-vitaminné. A pycnogenol visszaállítja a C-vitamin bioaktív formáját, megakadályozza az E-vitamin oxidálását, serkenti a sejtekben a bio-oxidáns hatású enzimek termelését, ezzel megerősítve a sejt saját védekezését a szabadgyökök ellen.

Gyógyhatását már a XIV. században ismerték. A belőle készült teának fiatalító képességet tulajdonítottak és sikerrel gyógyítottak vele sok ismert betegséget, mint például a skorbutot. Több mint 2000 szakorvos próbálta ki a pycnogenolt, több ezer betegen, klinikai körülmények között, és nem tapasztaltak allergiát. A termék jól tolerálható, nincsenek nemkívánatos mellékhatásai.

Asztma
A pycnogenol szignifikánsan csökkenti a vérben a leucotrien szintet, azt a mediátort mely nagymértékben felelős a légcsövek gyulladásáért és duzzanatáért, így a nehézlégzés kialakulásáért asztma esetén. A légáramlást javító hatásáról számos asztmás betegem is beszámol.

Allergia
Az egyre terjedőbb allergia esetén minden olyan készítmény hasznos, mely csökkenti a kínzó és kellemetlen tüneteket. Néhány betegem még a kifejezetten kritikus augusztusi időszakban (parlagfű szezon) sem alkalmazott a szénanátha kezelésére gyógyszert, mert a pycnogenol hisztamin felszabadulását gátló hatása elégségesnek bizonyult.

Autóimmun betegség
Autóimmun betegeim is beszámoltak a termék gyulladásgátló hatásáról. Klinikai megfigyelések alátámasztották, hogy e gyógyszer hatására a Lupus erythematosa-ban (autoimmun betegség) szenvedők vérében csökken az autóantitestek szintje, ezáltal csillapodik az immunrendszer agresszivitása saját teste ellen.

Koleszterin
Mivel a szer alkalmazása során sok beteg koleszterin szintje normalizálódott úgy, hogy a védő-koleszterin, azaz HDL-koleszterin szintje emelkedett és a káros koleszterin, a LDL-koleszterin szintje csökkent, a világ legnagyobb dietetikusai a pycnogenolt szervezetünk legnagyobb védelmezőjeként tartják számon.

Cukorbetegség okozta érkárosodás
Cukorbetegség esetén a krónikusan magas vércukor-szint károsítja a véredények falát. A szemfenék vékony ereiből a vér kiszivárog a retinára, ami fokozott látáscsökkenést, diabetikus retinopátiát okoz. A pycnogenol “betömi” ezeket a lyukakat és megállítja a káros folyamatot. Mivel a cukorbetegség különböző szív- és érrendszeri problémákkal társul (pl.: trombózis, érelmeszesedés, keringési elégtelenségek, magas vérnyomás stb.), a pycnogenol alkalmazása kifejezetten indokolt. Klinikai tanulmányok alátámasztották, hogy a készítmény hatásos magas vérnyomás esetén, csökkenti a trombiciták agregációját és a LDL-koleszterin szintjét.

Szív és keringés 
Prof. Dr. Gergely Lajos és munkatársai kimutatták, hogy a pycnogenolban is jelenlévő proantocianidin 75%-kal csökkenti az szabadgyökök termelését, drasztikusan csökkentve a szívkamra-fibrilaciót és a kamrai tachikardia incidenciáját.

A hosszan tartó ülés (ülő munka, hosszú utazás, repülés…) csökkenti a vérkeringést a végtagokban, emeli a vérnyomást, a véredényekből kiszivárog a plazma a szövetekbe, ez ödémához vezet, tovább csökkentve a vérkeringést. Mindennek következtében összeragadnak a vérlemezkék, ami vérrög kialakulásához vezet, azaz trombózis alakul ki. A pycnogenol csökkenti a tromboxan termelést, ezáltal a gátolja a trombociták összeragadását így a trombózis kialakulását is, mivel bizonyítottan csökkenti a vérlemezkék aktivitását (a tromboxant az aktív vérlemezkék termelik). Klinikai tanulmányok igazolták, hogy a szer erősítette a vénák falát, ezért alkalmas vénás keringés javítására.

Férfiaknál és nőknél egyaránt emelkedik a szívinfarktus és a stroke (agyvérzés) esélyének kialakulása, amit a munkahelyi stressz tovább súlyosbít. A Klinikai teszt során a pycnogenol megakadályozta a vérlemezkék összetapadását, így csökkentve az infarktus és a stroke rizikóját, és nagy stressz hatás esetén is stabilizálta a vérnyomást.

Krónikus vénás és keringési elégtelenség / visszér
Sok ember (főleg a nők) szenvednek ettől a vénákat érintő betegségtől, mely a boka megdagadásával, görcsökkel, és az alsó lábszár fájdalmával jár. Kutatások azt bizonyították, hogy a pycnogenolt szedők körében jelentősen csökkentek ezek a tüneteket.


Bőr szépsége
R
okonságban van a kollagénnel és az ellasztinnal. Szorosan kötődve a bőr alkotóelemeihez, megőrzi a bőr rugalmasságát, védelmezi a szabadgyökök és a káros enzimek romboló hatásától. Serkentve a vérkeringést a bőr hajszálereiben, javítja annak oxigén- és tápanyag-ellátását. Gyulladásgátló hatásának köszönhetően növeli a bőr védelmét, óvja az UV sugaraktól, késlelteti a bőr öregedését. Májfoltok megjelenése az arcon bosszantó minden nő számára. A tünet eredete ismeretlen. Gyakoribb a jelenség fogamzásgátlók szedése alatt és terhesség után. A pycnogenol csökkenti a bőr rendellenes pigmentációs folyamatának intenzitását. Továbbá, mint egy belső pajzs védi a bőrszövetet a káros UV-sugárzás nemkívánt hatásaitól. Egészséges, fiatalos hatást ad a bőrnek, megőrzi rugalmasságát.

Menstruáció
Japán klinikai kutatások rámutattak arra, hogy azok a nők, akik 14 nappal a menstruáció kezdete előtt elkezdték a pycnogenol szedését, azoknál csökkent a görcsök intenzitása és a menzesszel járó fájdalom  is.

Nemzőképesség javítása
Klinikai tanulmányok  rámutattak, hogy a Pycnogenol szedése javítja a spermiumok minőségét azoknál a férfiaknál is, akiknél a nemzőképtelenségét a spermiumok nem megfelelő minősége okozza. Hatásmehanizmusa hasonló, mit a szabadgyökök semlegesítése esetén.

Idősek
Szabadgyökök öregedésre gyakorolt hatásának elmélete szerint, az öregedés folyamatát felgyorsítja a szabadgyökök termelődése. Bizonyított tény, hogy a szabadgyökfogó szerek késleltetik ezt a folyamatot. A pycnogenol szedése a keringésre gyakorolt hatása mellett javítja az emlékező- és tanulási képességet. Az idősek immunrendszere gyakran gyengébb. A pycnogenol jelentősen javítja az immunrendszer védekezést végző és segítő sejtjeinek termelődését és működésük fokozását.

Sport
A pycnogenol növeli az állóképességet, melyet az atléták terheléses kontrollvizsgálata bizonyított. A pycnogenol alkalmazásával 20%-os növekedést értek el, amit elsődlegesen a keringés javulásának és a szabadgyökök radikális csökkenésének tulajdonítanak.


Összegezve
Mint látjuk a 
pycnogenol szinte minden betegség ellen hatásosnak bizonyult. Erősíti az érfalat, gátolja a visszerek kialakulását; csökkenti a koleszterinszintet; lassítja a cukorbetegség szövődményeit; gátolva a hisztamin felszabadulását, hatásosnak bizonyult szénanátha és más allergiás panasz esetén; megőrzi a bőr fiatalságát. Továbbá, eredményesen alkalmazták veseelégtelenségnél, vesegyulladásnál, prosztatabántalmaknál, potenciazavarok és hypospermia (kevés spermium-szám) esetén is. Egyes kollegák beszámolnak a zöld- és szürkehályog esetén tapasztalt jótékony hatásáról is. Egyszóval, a pycnogenol ajánlott mindenkinek, akinek fontos az egészsége és lassítani szeretné az öregedés folyamatát.

Dr. Tihanyi István
orvos, természetgyógyász

Irodalom

1.       Bayeta E, Lau BHS. Pycnogenol inhibits generation of inflammatory mediators in macrophages. Nutr Res 20: 249-259, 2000.
2.       Chida M, Suzuki K, Nakanishi-Udea T, Ueda T, Yasuhara H, Koide R, Armstrong D. In vitro testing of antioxidants and biochemical end-points in bovine retinal tissue. Ophtalmic Res 31: 407-415, 1999.
3.       Cossins E, Lee R, Packer L. ESR studies of vitamin C regeneration, order of reactivity of natural source phytochemical preparations. Biochem Mol Biol Int 45: 583-598, 1998.
4.      Virgili F, Kim D, Packer L. Procyanidins extracted from pine bark protect a-tocopherol in EVC 304 endothelial cells challenged by activated RAW macrophages: a role of nitric oxide and peroxynitrite. FEBS Lett 431: 315-318, 1998.

Vér és vénák

1.       Araghi-Niknam M., Hosseini S, Larson D, Rohdewald P, Watson RR. Pine bark extract reduces platelet aggregation. Integrative Medicine 2 (2/3): 73-77, 1999.
2.       Arcangeli P. Pycnogenol® in chronic venous insufficiency. Fitoterapia 71: 236-244, 2000.
3.       Chida M, Suzuki K, Nakanishi-Udea T, Ueda T, Yasuhara H, Koide R, Armstrong D. In vitro testing of antioxidants and biochemical end-points in bovine retinal tissue. Ophtalmic Res 31: 407-415, 1999.
4.       Cossins E, Lee R, Packer L. ESR studies of vitamin C regeneration, order of reactivity of natural source phytochemical preparations. Biochem Mol Biol Int 45: 583-598, 1998.
5.       Devaraj S, Kaul N, Schönlau F, Rohdewald P, Jialal I. Pycnogenol® supplementation increases antioxidant capacity and has a favourable effect on the lipid profile in humans. Free Radical Research, submitted.
6.       Fitzpatrick DF, Bing B, Rohdewald P. Endothelium-dependent vascular effects of Pycnogenol®. J Cardiovasc Pharmacol 32: 509-515, 1998.
7.       Gulati OP. Pycnogenol® in venous disorders: A review. Eur Bull Drug Res 7(2): 8-13, 1999.
8.       Petrassi C, Mastromarino A, Spartera C. Pycnogenol® in chronic venous insufficiency. Phytomedicine 7(5): 383-388, 2000.
9.       Hosseini S, Lee J, Sepulveda RT, Fagan T, Rohdewald P, Watson RR. A Randomized, double blind, placebo controlled, prospective, 16 week crossover study to determine the role of Pycnogenol in modifying blood pressure in mildly hypertensive patients. Nutrition Research 21(9): 67-76, 2001.
10.   Liu FJ, Zhang YX, Lau BHS. Pycnogenol® enhances immune and haemopoietic functions in senescence-accelerated mice. Cell Mol Life Sci 54: 1168-1172, 1998.
11.   Nelson AB, Lau BHS, Ide N, Rong Y. Pycnogenol® inhibits macrophage oxidative burst, lipoprotein oxidation and hydroxyl radical induced DNA damage. Drug Develop Ind Med 24: 1-6, 1998.
12.   Packer L, Rimbach G, Virgili F. Antioxidant activity and biologic properties of a procyanidin-rich extract from pine (Pinus maritima) bark, Pycnogenol®. Free Rad Biol Med 27(5/6): 704-724, 1999.
13.   Pütter M, Grotemeyer KHM, Würthwein G, Araghi-Niknam M, Watson RR, Hosseini S, Rohdewald P. Inhibition of smoking-induced platelet aggregation by Aspirin and Pycnogenol®. Thromb Res 95: 155-161, 1999.
14.   Tixier JM, Godeau G, Robert AM, Hornebeck W. Evidence by in vivo and in vitro studies that binding of Pycnogenol® to elastin affects its rate of degradation by elastase. Biochem Pharmacol 33: 3933-3939, 1984.
15.   Virgili F, Kim D, Packer L. Procyanidins extracted from pine bark protect a-tocopherol in EVC 304 endothelial cells challenged by activated RAW macrophages: a role of nitric oxide and peroxynitrite. FEBS Lett 431: 315-318, 1998.
16.   Wang S, Tan D, Zhao Y, Gao G, Gao X, Hu L. The effect of Pycnogenol® on the microcirculation, platelet function and ischemic myocardium in patients with coronary artery diseases. Eur Bull Drug Res 7(2): 19-25, 1999.
17.   Watson RR. Reduction of cardiovascular disease risk factors by french maritime pine bark extract. Cardiovasc Rev Rep 20: 326-329, 1999.
18.   Wei Z, Peng Q, Lau BHS. Pycnogenol® enhances endothelial cell antioxidant defences. Redox Rep 3: 147-155, 1997.
19.   Arcangeli P. Pycnogenol® in chronic venous insufficiency. Fitoterapia 71: 236-244, 2000. Petrassi C, Mastromarino A, Spartera C. Pycnogenol in chronic venous insufficiency. Phytomedicine 7: 383-388, 2000.
20.   Eklof B, Kistner RL, Masuda EM, Sonntag BV, Wong HP. Venous thromboembolism in association with prolonged air travel. Dermatol Surg 22: 637-641, 1996.
21.   Ferrari E, Chevallier T, Chapelier A, Baudouy M. Travel as a risk factor for venous thromboembolic disease. Chest 115: 440-444, 1999.
22.   Wright HP, Osborn SB. Effect of posture on venous velocity measured with 24NaCl. Br Heart J 14: 325-330, 1952.
23.   Bendz B, Rostrup M, Sevre K, Andersen TO, Sandset PM. Association between acute hypobaric hypoxia and activation of coagulation in human beings. The Lancet 356: 1657-1658, 2000.
24.   Pütter M, Grotemeyer KHM, Würthwein G, Atagi-Niknam M, Watson RR, Hosseini S, Rohdewald P. Inhibition of smoking-induced platelet aggregation by Aspirin and Pycnogenol. Thromb Res 95: 155-161, 1999.
25.   Watson RR. Reduction of cardiovascular disease risk factors by french maritime pine bark extract. Cardiovasc Rev Rep 20: 326-329, 1999.
26.   Araghi-Niknam M, Hosseini S, Larson D, Rohdewald P, Watson RR. Pine bark extract reduces platelet aggregation. Integrative Medicine 2(2/3): 73-77, 1999.
27.   Petrassi C, Mastromarino A, Spartera C. Pycnogenol in chronic venous insufficiency. Phytomedicine 7(5): 383-388, 2000.
28.   Arcangeli P. Pycnogenol in chronic venous insufficiency. Fitoterapia 71: 236-244, 2000
29.   Packer L, Rimbach G, Virgili F. Antioxidant activity and biologic properties of a procyanidin-rich extract from pine (Pinus maritima) bark, Pycnogenol. Free Rad Biol Med 27(5/6): 704-724, 1999.

Érrendszer

1.       Hosseini S, Lee J, Sepulveda RT, Fagan T, Rohdewald P, Watson RR. A Randomized, double blind, placebo controlled, prospective, 16 week crossover study to determine the role of Pycnogenol in modifying blood pressure in mildly hypertensive patients. Nutr Res 21(9): 67-76, 2001.
2.       Levy D, Larson MG, Vasan RS, Kannel WB, Ho KL. The progression from hypertension to congestive heart failure. JAMA 275: 1557-1562, 1996.
3.       Zannad F. The potential advantages of a modern antihypertensive therapy in the elderly. J Cardiovasc Pharmacol 35(Suppl 1):19-23, 2000.
4.       Pickering TG. Mental stress as a causal factor in the development of hypertension and cardiovascular disease. Curr Hypertens Rep 3: 249-254, 2001.
5.       Joint National Committee. The sixth report at the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation and Treatment of High Blood Pressure. Arch Intern Med 157: 2413-2446, 1997.
6.       Fitzpatrick DF, Bing B, Rohdewald P. Endothelium dependent vascular effects of Pycnogenol. J Cardiovasc Pharmacol 32: 509-515, 1998.
7.      Pütter M, Grotemeyer KH, Würthwein G, Araghi-Niknam N, Watson RR, Rohdewald P. Inhibition of smoking-induced platelet aggregation by aspirin and Pycnogenol. Thromb Res 95: 155-162, 1999.

Szem

1.       Spadea L, Balestrazzi E. Treatment of vascular retinopathies with Pycnogenol®. Phytother Res, Issue May 2001.
2.       Williams R. Health care needs assessment. In A Stevens, J Raftery eds. Diabetes Mellitus. Oxford: Oxford University Press, 31-57, 1994.
3.       Klein R, Klein B, Moss S, Davis MD, DeMets DL. The Wisconsin epidemiological study of diabetic retinopathy. Prevalence and risk of diabetic retinopathy when age at diagnosis is less than 30 years. Arch Ophtalmol 102: 520-532, 1984.
4.       Rohdewald P. Pycnogenol®. In CA Rice-Evans, L Packer eds. Flavonoids in health and disease. Marcel Dekker, Inc, 1998.
5.       Magnard G, Franck LP, Dorne PA. Die Bedeutung des Pycnogenols in der Ophtalmologie, insbesondere bei diabetischer Retinopathie. German translation from Lyon Médical 4: 1970.
6.       Chida M, Suzuki K, Nakanishi-Ueda T, Ueda T, Yasuhara H, Koide R, Armstrong D. In vitro testing of antioxidants and biochemical end-points in bovine retinal tissue. Ophtalmic Res 31: 407-415, 1999.
7.       Ueda T, Ueda T, Armstrong D. Preventive effect of natural and synthetic antioxidants on lipid peroxidation in the mammalian eye. Ophthalmic Res 28: 184-192, 1996.
8.       Trevithick JR, Hirst M, Cukiernik V, Wahlman J, Chartrand M, Dzialoszynski T, Sanford SE, Bantseev V, Sivak JG, Sanford SEA. Pycnogenol, antioxidant, and cataract risk reduction experiments. Oxygen Club of California 2000 (OCC) Santa Barbara, March 2000, (abstract).

Légzőrendszer

1.       Blazso G, Gabor M, Sibbel R, Rohdewald P. Antiinflammatory and free radical scavenging activities of procyanidins  containing extract from the bark of Pinus Pinaster and its fractions. Pharmaceutical and Pharmacological Letters 3:    217-220, 1994.
2.       Blazso G, Gabor M, Rohdewald P. Antiinflammatory activities of procyanidin-containing extracts from Pinus pinaster    after oral and cutaneous application. Pharmazie 52: 380-382, 1997.
3.       Cho K-J, Yun C-H, Yoon D-Y, Cho Y-S, Rimbach G, Packer L, Chung A-S. Effect of bioflavonoids extracted from the     bark of Pinus maritime on proinflammatory cytokine interleukin 1 production in lipopolysaccharide-stimulated raw       264.7. Toxicology and applied pharmacology 1687: 64-71, 2000.
4.       Grosse Düweler K, Rohdewald P. Urinary metabolites of French maritime pine bark extract in humans. Pharmazie 55:  364-368, 2000.
5.       Erben Bayeta MS, Lau BHS. Pycnogenol inhibits generation of inflammatory mediators in macrophages. Nutrition  Research 20: 249-259, 2000.
6.       Hosseini S, Pishnamazi S, Sadrzadeh SMH, Farid F, Farid R, Watson RR. Pycnogenol® in the management of asthma.  Journal of Medicinal Food, issue 4(4): 201-209, 2001.
7.       Peng Q, Wei Z, Lau BHS. Pycnogenol inhibits tumor necrosis factor-a-induced nuclear factor kappa B activation and  adhesion molecule expression in human vascular endothlial cells. Cellular and Molecular Liefe Sciences 57: 834-841,  2000.
8.       Rohdewald P. French maritime pine bark extract (Pycnogenol®), a versatile herbal supplement. Journal of Clinical  Pharmacology & Therapeutics, in print, 2002.
9.       Sharma SC, Sharma S, Gulati OP. Pycnogenol? inhibits the release of histamine from mast cells. Phytotherapy, in     print 2002.
10.   Decramer M, Gosselink R, Troosters T, Schepers R, Peripheral muscle weakness is associated with reduced survival in  COPD. Am J Respir Crit Care Med 157: A19, 1998.
11.   Janoff A, Pryor WA and Bengali ZH. Effects of tobacco smoke components on cellular and biochemical processes in     the lung. Am Rev Respir Dis 136: 1058-1064, 1987.
12.   Reid MB. COPD as a muscle disease. Am J Respir Crit Care Med 764: 1101-1102, 2001.
13.   Barns P. Novel approaches and targets for the treatment of COPD. Am J Respir Crit Care Med 160: S72-S79, 1999.
14.   Janoff A. Elastases and emphysema. Am Rev Respir Dis 132: 417-433, 1985.
15.   Buhl R, Meyer A, Vogelmeier C. Oxidant-protease interaction in the lung: prospects for antioxidant therapy. Chest     110: 2679-2725, 1996.
16.   Rohdewald P. Pycnogenol. In: C. A. Rice-Evans, L. Packer (eds), Flavonoids in Health and Disease. New York: Marcel Dekker Inc. 405-419, 1998.
17.   Chida M, Suzuki K, Nakanishi-Ueda T, et al. In vitro testing of antioxidants and biochemical end-points in bovine      retinal tissue. Ophthal Res 31: 407-415, 1999.
18.   Blazso G, Gabor M, Sibbel R, Rohdewald P. Anti-inflammatory and superoxide radical scavenging activities of  procyanidins containing extract from the bark of Pinus pinaster sol. and its fractions. Pharm Pharmacol Lett 3: 217-   220, 1994.
19.   Packer L, Rimbach G, Virgili F. Antioxidant activity and biologic properties of a procyanidin-rich extract from pine        (Pinus maritima) bark, Pycnogenol. Free Radical Biol & Med 27: 704-724, 1999.
20.   Wei ZH, Peng QL, Lau BHS. Pycnogenol enhances endothelial cell antioxidant defences. Redox report 3: 219-224,     1997.
21.   Kuttan R, Donnelly PV, Ferrante ND. Collagen treated with (+)-catechin becomes resistant to the action of      mammalian collagenase. Experientia 37: 221-223, 1981.
22.   Jonadet M, Meunier MT, Bastide J, Bastide P. Anthocyanosides extraits de vitis vinifera, de vaccinium myrtillus et de  Pinus maritimus. J Pharm Belg 38: 41-46, 1983.
23.   Watson RR, Hosseini S, Pishnamazi S, Sadrzadeh S, Farid F, Farid R. Pycnogenol in the management of asthma. J    Med Food 4: 201-209, 2001.
24.   Araghi-Nicknam M, Hosseini S, Larson D, Rohdewald P, Watson RR. Pine bark extract reduces platelet aggregation.  Integrative Med 2: 73-77, 1999.
25.   Sharma SC. Pycnogenol inhibits the release of histamine from mast cells. Phytother Res 15: 1-5, 2001.

Menstruáció

1.      Kohama T, Suzuki N. The treatment of gynaecological disorders with Pycnogenol®. Eur Bull Drug Res 7: 30-32, 1999.

Memória

1.       Liu F, Lau BHS, Peng Q, Shah V. Pycnogenol protects vascular endothelial cells from b-amyloid-induced injury. Biol. Pharm. Bull. 23(6): 735-737, 2000.
2.       Kiu F, Zhang Y, Lau BHS. Pycnogenol improves learning impairment and memory deficit in senescence-accelerated mice. J. Anti-Aging Medicine 2 (4): 349-355, 1999.
3.       Rohdewald P. Pycnogenol. In: Flavonoids in health and disease. Ed. C.A. Rice-Evans and L. Packer. Marcel Dekker, Inc. 405-419, 1998.
4.       Stoll S, Pohl O, Scheuer K, Müller WE. Gingko biloba extract (EGb 761) attenuates age-related memory deficits in female NMRI mice. Pharmacopsychiat. 26: 204, 1993.
5.       Kiu F, Zhang Y, Lau BHS. Pycnogenol improves learning impairment and memory deficit in senescence-accelerated mice. J Anti-Aging Medicine 2 (4): 349-355, 1999.
6.       Rohdewald P. Pycnogenol. In: Flavonoids in health and disease. Ed. C.A. Rice-Evans and L. Packer. Marcel Dekker, Inc. 405-419, 1998.
7.       Kobayashi MS, Han D, Packer L. Antioxidants and herbal extracts protect HT-4 neuronal cells against glutamate-induced cytotoxicity. Free Rad Res 32: 115-124, 2000.
8.       Stoll S, Pohl O, Scheuer K, Müller WE. Gingko biloba extract (EGb 761) attenuates age-related memory deficits in female NMRI mice. Pharmacopsychiat. 26: 204, 1993.

Sport

1.       Vina J, Gomez-Cabrera MC, Lloret A, Marquez R, Minana JB, Pallardo FV, Sastre J. Free radicals in exhaustive physical exercise: mechanism of production and protection by antioxidants. Life 50 (4-5): 271-277, 2000.
2.       Packer L, Rimbach G, Virgili F. Antioxidant activity and biologic properties of a procyanidin-rich extract from pine (Pinus maritima) bark, Pycnogenol®. Free Radical Bíol & Med 27: 704-724, 1999.
3.       Wei Z, Peng Q, Lau BHS. Pycnogenol® enhances endothelial cell antioxidant defenses. Redox Rep 3: 147-155, 1997.
4.       Pütter M, Grotemeyer KHM, Würthwein G, Araghi-Niknam M, Watson RR, Hosseini S, Rohdewald P. Inhibition of smoking-induced platelet aggregation by Aspirin and Pycnogenol. Thromb Res 95: 155-161, 1999.
5.       Fitzpatrick DF, Bing B, Rohdewald P. Endothelium dependent vascular effects of Pycnogenol. J Cardiovasc Pharmacol 32: 509-515, 1998.
6.       Pavlovic P. Improved endurance by use of antioxidants. Eur Bull Drug Res 7 (2): 26-29, 1999.
7.       Cuneo RC, Salomon F, McGauley GA, Sonksen PH. The growth hormone deficiency syndrome in adults. Clin Endocrinol (Oxf) 37: 387-397, 1992.
8.       Buz’Zard AR. Peng Q, Lau BHS. Kyolic® and Pycnogenol® increase human growth hormone secretion in genetically-engineered keratinocytes. Growth Hormone & IGF Res 00: 1-7, 2002.
9.       Pavlovic P. Improved endurance by use of antioxidants. Eur Bull Drug Res 7 (2): 26-29, 1999.

Bőr

1.      Ni Z, Mu Y, Gulati O. Treatment of melasma with Pycnogenol®. Phytother Res, accepted for publication
2.       Hagerman AE, Butler LG. The specificity of proanthocyanidin-protein interactions. J Biol Chem 256: 4494-4497, 1981.
3.       Fitzpatrick DF, Bing B, Rohdewald P. Endothelium-dependent vascular effects of Pycnogenol®. J Cardiovasc Pharmacol 32: 509-515, 1998.
4.       Ni Z, Mu Y, Gulati O. Treatment of melasma with Pycnogenol®. Phytother Res, accepted for publication.
5.       Packer L, Rimbach G, Virgili F. Antioxidant activity and biologic properties of a procyanidin-rich extract from pine (Pinus maritima) bark, Pycnogenol®. Free Rad Biol Med 27(5/6): 704-724, 1999.
6.       Rihn B, Saliou C, Bottin MC, Keith G, Packer L. From ancient remedies to modern therapeutics: Pine bark uses in skin disorders revisited. Phytother Res 15: 76-78, 2001.
7.       Saliou C, Rimbach G, Moini H, McLaughlin L, Hosseini S, Lee J, Watson RR, Packer L. Solar ultraviolet-induced erythema in human skin and nuclear factor-kappa-B-dependent gene expression in keratinocytes are modulated by a French maritime pine bark extract. Free Rad Biol Med 30(2): 154-160, 2001.
8.       Tixier JM, Godeau G, Robert AM, Hornebeck W. Evidence by in vivo and in vitro studies that binding of Pycnogenol to elastin affects its rate of degradation by elastase. Biochem Pharmacol 33: 3933-3939, 1984

 

Forrás:hazhozpatika

Posted in Pycnogenol Cikkek.

Vélemény, hozzászólás?